info@otajinemedhastanesi.com

Reflü Merkezi

Reflü Merkezi

Reflü, dünyada ve ülkemizde insanların en sık şikayet ettiği hastalıklardan biridir. Halk arasında mide reflüsü olarak bilinen Gastro Özofageal Reflü hastalığı (GÖRH), genel anlamıyla mide asidinin ve besinlerin yemek borusuna geri kaçması olaraktanımlanabilir.

Mide içeriğinin patolojik şekilde mideden yemek borusuna doğru geri gitmesine reflü denir. Reflü rahatsızlığı olan hastalar genellikle göğüs kafesinin arkasında yanma şikayetinde bulunur. Bunun yanında bazen ağza gıdaların ve acı suyun geldiği de söylenmektedir. Reflü şikayetleri genellikle yemeklerden sonra kendini gösterir.

Stack
Stack

Reflü Belirtileri Nelerdir?

Reflü mide rahatsızlıkları arasında en sık karşılaşılan ve genellikle yemeklerden sonra ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Özellikle baharatlı, yağlı gıdaların tüketiminden, alkol veya taze sıkılmış meyve sularının tüketiminden sonra ortaya çıkar. Mideden boğaza doğru yayılan bir yanma ve ekşime hissi gösterir. Bununla birlikte geğirme, ses kısıklığı, yutkunmada güçlük, boğazda gıcık hissi, ağız kokusu, geçmeyen öksürük, hıçkırık, bulantı, kusma gibi belirtileri de bulunmaktadır.

Stack
Stack

Reflü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Reflü belirtilerinden şikayetçi olarak gelen hastaya tanı koymak için endoskopi, pH ölçümü, kontrastlı grafiler, manometrik çalışmalar yapılır.

Reflü tedavisinde en önemli kıstas yaşam tarzında değişikliğe gitmektir. Pek çok insan, yeme içme gibi günlük alışkanlıklarında değişikliklere giderek ve bunun yanında doktorun verdiği ilaçları kullanarak reflüyü kontrol altına alabilir, ancak bazı hastalarda ise cerrahi müdahale de gerektirebilir. Bu sebeple hasta, yediklerine dikkat etmeli, fazla kilolarından kurtulmalı, sigarayı bırakmalı, aşırı baharatlı, domatesli, soğan ve sarımsaklı besinlerden, çikolatadan, alkol ve çikolatadan uzak durmalıdır.

Reflü hastalığında teşhisinde testler önemlidir. Şikayetlerin asıl sebebinin reflüden kaynaklanıp kaynaklanmadığını hastaya yapılan testlerle öğrenilir ve elde edilen bulgulara göre bir tedavi yolu izlenir.

İlaç ile geçmeyecek reflüde cerrahi müdahale yapılabilir. Reflü ameliyatları günümüzde sıklıkla uygulanmaktadır. Reflü ilaçlarının hastalığı geçirmediği, reflü ile birlikte mide fıtığının da yaşandığı durumlarda hasta ameliyatı tercih edebilir.

Hastalığın kesin tanısı için kullanılan yöntemdir. Bel kemerine takılan bir ölçüm cihazı ile yemek borusu ve mide içindeki asit değişiklikleri 24 saat boyunca izlenir ve hastanın reflüsü olup olmadığı anlaşılmış olur. 24 saatlik pH ölçümü ile sadece hastalığın tanısı değil aynı zamanda reflünün tipi ve ne gibi faktörler ile tetiklendiği de anlaşılır. Örneğin hastanın gündüz reflüsü mü olduğu yoksa gece yattığında mı reflüsü olduğu tedavi açısından çok önemlidir. Yine bu cihaz sayesinde, hastanın yakınmaları ile reflü arasındaki ilişki, o hastada hangi gıdaların reflüyü başlattığı görülür. Bu şekilde hastaya göre kişisel bir tedavi hazırlamak, hastanın tedaviye inancını ve katılımını arttırmak, tıbbi tedaviden daha yüksek başarılar sağlamak gibi avantajları vardır. Böylece daha fazla hastayı ameliyatsız tedavi etme şansı olur.

Manometre, yemek borusu içindeki ve alt ucundaki kapakçıktaki basıncı ölçmeye yarayan bir tıbbi cihazdır. Yemek borusu alt ucundaki kapakçık sisteminin basıncını görüp, doğru çalışıp çalışmadığını anlamak mümkündür. Ayrıca yemek borusunun içindeki basıncı ölçerek, yemek borusunun içindeki gıdaları aşağı doğru pompalama işlevini ne kadar yerine getirdiğini görme şansı vardır. Manometre tetkiki, reflü hastaları için hem ayırıcı tanı da hem de ameliyat öncesi hazırlık aşamasında kullanılır.

Yemek borusunun yutma esnasında çekilen ilaçlı filmi de yine yutma ve yutma borusunun işlevi hakkında bilgiler verir. Reflüyü diğer yemek borusu hastalıklarından ayırmak, ameliyat hazırlığı veya ameliyat sonrası yutma fonksiyonu kontrolü maksadıyla kullanılabilir.

Reflü Hastalığı Tedavi Edilmezse

Reflü tedavi edilmezse ciddi yan etkiler ile seyredebilir. Bu etkiler yemek borusunda kanama, darlık ve mukozada  kanser öncesi bir takım değişikliklere neden olabilir. Siz hastalığa ilişkin uyaracak belirtiler şunlardır:

  • Ağaza Acı Su Gelmesi
  • Ses Kısıklığı
  • Boğulma Hissi
  • Geçmeyen Öksürük
  • Ekşime ile Boğazda yanma hissi
  • Yutma Güçlüğü

Reflü şikayetiniz ile ilgili sizlere uzman doktor ekibimiz ile yardımcı olmak için buradayız. Hastalığınızın tanı ve tedavi süreçlerinde yanınızdayız. Sağlıklı yaşamınıza kavuşmanız için hizmetinizdeyiz.

Image link
Thumbs up

Online Randevu

Hastane randevu sistemi ile doktorlarımızdan online randevu alabilir, bekleme sürenizi minimuma indirerek sağlık hizmetlerimizden daha hızlı ve kolay bir şekilde yararlanabilirsiniz.
×