Prostat Kanseri Nedir?
Prostat bezinde kontrolsüz bir şekilde büyüme ile karakterize kötü huylu bir tümöral durumdur.
Prostat kanserinin sebebi nedir?
Prostat kanserinin sebebi için günümüzde hala net bilgiler mevcut değildir. Fakat prostat kanseri için en önemli risk faktörleri ilerleyen yaş, etnik köken ve ailesel yatkınlıktır. Buna ek olarak beslenme şekli, kanserojen maddelere maruziyet, seksüel aktivite sıklığı ve yaşam şekli prostat kanseri gelişiminde rol oynamaktadır.
Prostat kanseri belirtileri nelerdir?
Prostat kanseri sinsi belirti vermeden de seyredebilen bir hastalıktır. Hastalarda prostat büyümesi de bu hastalığa eşlik ediyorsa sık sık idrara gitme, kesik kesik idrar yapma, idrar torbasını tam boşaltamama hissi, idrar taziğinde azalma, gece idrara kalkma, idrar yaparken yanma ve sızlama gibi şikayetler görülebilir. Tümöre bağlı gelişen meniden kan gelmesi ve pelvik ağrı gibi şikayetler tümörün ilerlemiş olduğuna işaret olabilir. Bu nedenle yaşlanan her erkeğe prostat kanseri için tarama yapılması önerilmektedir.
Prostat kanseri tarama testi nedir? Ne zaman yapılmalıdır?
Ailede özellikle birinci derece akrabalarda prostat ve meme kanseri gibi hormon bağımlı kanser varsa 40 yaşından itibaren senede 1 kez, ailesel özellik yoksa 45 yaşından sonra senede 1 kez mutlaka PSA, PCA3 vb. tümör markerleri bunlara ek olarak ürolog tarafından yapılan elle rektal muayene ile tarama yapılmalıdır.
Prostat kanseri tanısı nasıl konur?
Üroloji uzmanı tarafından yapılan prostatın elle rektal muayenesinde anormal bir durum varlığında veya kandan bakılan prostat hormonu (PSA) değerinde yükseklik olması halinde prostatın örneklenmesi gerekir. Bu örnekleme işlemine prostat biyopsisi denir. Prostat biyopsisi prostat kanseri tanısı için olmazsa olmaz tanı yöntemidir.
Prostat kanseri tedavi seçenekleri nelerdir?
Prostat kanseri tedavisi hastaya, hastadan beklenilen yaşam beklentisine, tümör derecesine ve yoğunluğuna, metastatik olup olmadığına göre değişir. Bazen prostat kanseri tedavisinin olası yan etkilerinden hastalarımızı korumak için derecesi düşük tümör saptadığımızda hiçbir şey yapmayıp bekleyebildiğimiz gibi kür elde etmek için agresif tedaviler uyguladığımız hastalarımızda mevcuttur.
Genel olarak;
-Aktif veya pasif izlem
-Hormon tedavisi
-Radyoterapi (Şua)
-Cerrahi tedaviler (açık, laparoskopik, robotik)
Ve bunların kombine edildiği tedavileri kullanmaktayız.
Prostat kanseri tedavi edilmezse ne olur?
Prostat kanseri ilerleyen dönemlerde ilk kemiklere metastaz yaparak beklenmedik kemik kırıklarına sebep verir. Daha ilerleyen dönemlerde mesane ve üreter dediğimiz idrar kanallarını sarıp idrar çıkışını azaltır ki bu tablo böbrek yetmezliğiyle sonuçlanır. Kemik dışında diğer kanser türleri gibi akciğer karaciğer gibi iç organlarada uzanım göstererek ciddi mortaliteyle seyreden bir hastalık haline dönüşür