Ağız Kokusu Ölçümü
Ağızda kokuya sebep olan çok sayıda bakteri çeşidinin ürettiği çok çeşitli miktarda kimyasal bileşik vardır. Sorunun sebebinin anlaşılabilmesi ve bunun objektif bir değerlendirme ile takip edilebilmesi için ölçüm şarttır.Fakat bu ölçümü yapmak ve değerlendirmek oldukça karmaşık ve zordur. Kokuya sebep olan gazın konsatrasyonundaki önceden belirlenmiş bir eşik değer yoktur. Çünkü kokunun miktarı değişik günlerde, farklı zaman dilimlerinde değişkenlik gösterir.Ayrıca kokuya sebep olan tek bir bileşik olmadığı gibi, sorumlu tüm bileşiklere duyarlı cihaz da yoktur. Ölçümde amaç, kokuya sebep olan bileşikleri üreten bakterilerin faliyetini kanıtlayıp, kokunun ağız kaynaklı olup olmadığının tespitidir.
Ağız boşluğu ve komşu organlar kaynaklı ağız kokusu, protein parçalayan bakteriler tarafından oluşturulur.Bu yıkım sonucunda ortaya başlıca sülfür gazları çıkar. ölçümde öncelikle ağız içersindeki kükürtlü gazlar,amonyak ve diğer koku yapıcı organik gazların miktarı ölçülerek başlanır. daha sonra hastaya aminoasit içerikli bir gargara verilerek, yeniden ölçüm yapılır. Burada amaç, iki ölçüm arasındaki artış miktarı ve oranını gözlemleyerek, ağızdaki koku yapıcı bakterilerin varlığını tespit etmektir. İki ölçüm arasındaki anlamlı artış, ağız içersinde veya kulak burun boğaz ile ilgili komuşu dokularda koku yapıcı bakterilerin üremesine sebep olan sorunun varlığını gösterir.Amonyak konsatrasyonundaki yükseklik, kokunun ağız kaynaklı sebebindan farlı olarak nefes kokusu yani metabolik sebeplerden dolayı oluşan ağız kokusunun varlığı hakkında ipucu verir.
ölçümün yapıldıktan sonra çıkan değerlere bakarak sebebin ne olduğunun anlaşılması güçtür.Fakat ölçümden elde edilen veriler ve detaylı anamnez ve muayene ile sebep hakkında yorumda bulunulabilir. Ayrıca takip eden görüşmelerde ölçümler tekrarlanıp, karşılaştırılarak kokunun varlığı ve kapasitesi hakkında fikir edinilebilir.