Tüp Bebek Tedavisinde Beslenme Nasıl Olmalıdır ?

 

Gebe kalmaya çalışan kadınların doktorlara sordukları soruların başında ” Nasıl beslenelim ? Neleri yemeliyiz ? ”   sorusu gelmektedir.  Yapılan çalışmalarda gebelik şansını artıran özel ve shirli bir besin olmadığı görülmüştür.

Akdeniz tipi beslenmenin doğurganlık döneminde  olumlu katkısı olduğunu gösterilmiştir. .Bu dönemde kepekli tahıl içeren besinler  , omega 3 yönünden zengin balık ve deniz ürünleri  , , pestisit ( tarım ilacı ) içermeyen , sebze ve meyvelerin , süt ve süt ürünlerinin , kırmızı et ve trans yağ asitli içeren  gıdaları daha az yemenin  faydalı olduğu görülmüştür. Pakette bulunan , işlenmiş gıdalar yerine doğal gıdaların tüketilmesi, akdeniz diyeti doğurganlık dönemindeki kadınlar için en uygun beslenme şeklidir.

Kilo fazlalığı ve insülin direnci bulunan kadınlarda tedavi dönemi öncesinde  ideal vücut ağırlığına gelmesi tedavi başarısı ve sağlıklı bir gebelik süreci için önem taşımaktadır. Vücut ağırlığının fazla olması tedavide kullanılacak ilaç dozunun artırılmasına neden olarak embriyo gelişimini olumsuz etkileyebileceği gibi gebelik sürecinde, gebelik kayıpları , düşük, gebelik şekeri , hipertansiyon  gibi olumsuzluklara neden olabilmektedir.

Tüp Bebek Tedavi Sürecinde Vitamin ve Antioksidan Kullanılmalı mı ?

Antioksidan vitamin kullanımının kadın için fazla bir etkisi olmadığı ,ancak erkek infertilitesinde olumlu katkılarda  bulunduğu görülmüştür. Vitamin D nin doğurganlıkla ilişkisini destekleyen kanıtlar sınırlı olmakla birlikte , obezite ve insülin direncine  etkisi nedeniyle ,eksikliği olduğu takdirde destek olarak verilmesi önerilmektedir . Folik asit desteğinin nöral tüp defekti olarak adlandırdığımız belkemiği açıklıklarını önlemede etkili olduğu  ve sağlıklı gebeliğin sürdürülmesine olumlu destek sağladığı kanıtlarla desteklenmiştir. bu sebeple gebelik öncesi folik asit kullanımı , B12 ve D vitaminin normal seviyede olmasını sağlamak hem gebe kalma  süreci ,hem de gebeliğin sorunsuz geçmesine katkıda bulunacaktır.

 

Kaynakça ;

1-Audrey J. Gaskins,Dietary Patterns and Outcomes of Assisted Reproduction,Am J Obstet Gynecol. Author manuscript; available in PMC 2020 Jun 1.

2-VBosdou JK ,Vitamin D and Obesity: Two Interacting Players in the Field of Infertility, Nutrients. 2019 Jun 27;11(7):1455

3- Chiu YH, Diet and female fertility: doctor, what should I eat? Fertil Steril. 2018 Sep;110(4):560-569

Bizden haber almak isterseniz lütfen email adresinizi yazın ve abone olun.
Telefon İle Arayın WhatsApp İletişim Hattı