İnsülin Direnci

 

Kontrolsüz kilo artışı, kilo vermede zorluk , sık tatlı yeme isteği,yemek sonrası sık acıkma, yorgunluk hissi , bel çevresinin giderek genişlemesi gibi şikayetleriniz varsa , tüm bunların sebebi insülin direnci olabilir.

İnsülin direncinin bir kişide olup olmadığının anlaşılabilmmesi için kan testi yapılması gerekir. 8 saatlik açlıktan sonra sabah bakılan kan testi ile bu durumu tespit etmek son derece kolaydır.

İnsülin direnci tedavisinde, olan seçilen ilacın dozunun kişiye uygun şekilde ayarlanabilmesi de laboratuvar testleri ile mümkündür.

 

İnsülin Direnci Nedir?

 İnsülin direnci; dolaşımda normal konsantrasyondaki insüline karşı azalmış cevap olarak tanımlanır.Bu durum, daha fazla insülin salınmasına yol açar.

Aşırı salgılanan insülin açlık hissine, daha çok yemeye neden olarak, kısır döngüye yol açar. Önlem alınmadığında obezite (aşırı şişmanlık), hipertansiyon ve ateroskleroz oluşumu kaçınılmazdır. Vücuttaki yağ dokusunun artması, insülin direncini arttıran, aynı şekilde insülin direncinin artması yağ dokusunu arttıran kısır bir döngüdür. Bu nedenle yağ dokusu fazla kişilerde insülin direnci varlığı mutlaka araştırılmalıdır. 

İnsülin Direnci Neden Görülür?

Genetik yatkınlık, obezite, hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme ve sigara içiminin insülin direnci gelişimi ile ilgisi gösterilmiştir.

İnsülin Direncine Karşı Önlemler ve Tedavi

 İnsülin direnci ile ilişkili; metabolik sendrom, diyabet, hipertansiyon, dislipidemi, gibi hastalıkların ve komplikasyonlarının önlenmesinde ve tedavisinde beslenmenin düzenlenmesi önemli bir yer tutmaktadır.

 Bu besinlere dikkat!

  • En çok bilinenleri rafine şekerlerle hazırlananlar; yani hazır meyve suları, şerbetli tatlılar, şekerlemeler
  • Beyaz pirinç ve pirinçle yapılmış yiyecekler
  • Patates ve patatesle hazırlanmış yiyecekler
  • Beyaz ekmek

gibi glisemik indeksi yüksek ürünler bilinçli tüketilmelidir. İnsülin direncini doğal yollardan kıran tedavi eden en basit şey düzenli spor yapmaktır.Haftada en az 3 saat yapılan düzenli egzersiz insülin direncinin kırılmasına büyük katkı sağlar. Ancak insülin direnci çok yüksek olan kişilerde ilaç tedavisi gerekli olabilir. İlaç tedavisi hekim tarafından düzenlenmelidir, rastgele alınan ilaçlar bazen istenmeyen kötü sonuçlara neden olabilir.

Bizden haber almak isterseniz lütfen email adresinizi yazın ve abone olun.
Telefon İle Arayın WhatsApp İletişim Hattı